Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Знаете ли всичко за структуриращите пасти и гелове?

11.11.2020

Ако се занимавате с рисуване или се наслаждавате на декупажа и техники подобни на него, вероятно сте се натъкнали по време на снабдяване с материали на структуриращи пасти и гелове и сте питали по кой начин се използват те и как бихте ги вие използвали на своите творби. Чак и ако сте ги използвали вече може да се случи да не познавате всичките им видобе и възможности, защото на пазара често идват новини от тази категория, та дори и когато прочетете днешния ни блок, съществува шанс да научите нещо ново.

Структурираща паста

Структурираща паста или акрилна паста за моделиране, както още можете да я намерите, са в същност смес от акрилен медиум и отговарящ пълнител. Освен пълнител в акрилния медиум може да бъде добавен пигмент, който ще оцвети пастата, както и различни частици които ще и променят структурата и пастата ще има ефект ситен и груб пясък, снежен ефект или финна структура с бисерен блясък. Така че можете да ги купите в няколко разновидности, но общото между всички структуриращи пасти е че ще ги получите в бурканче като течна но гъста смес и че след изсухване слоят ще бъде непрозрачен, твърд, водоустойчив и с матов облик.

Тъй като са на водна основа възможностита на тези продукти са прилично широки. Преди всичко, можете и сами допълнително да смените техния облик добавяйки им пигменти, акрилни бои, пигментни пасти, пясък или някакви други прахове. Смесете ги и нанесете с помощта на художествени шпатули, а основа може да бъде дърво, нарисувано платно, картон, хартия, а и стъкло и метал с внимание на дебелината на слоевете и с подходяща подготовка.

За да се изсуши слоя структурираща паста нужно е най-малко половин час, а ако са по-дебели слоевете и няколко часа. Докато е влажна можете да я доработвате - да натискате върху нея, да чертаете шарки с остри предмети и гумени гребени, да добавяте или взимате, но можете да работите и на изсъхналите слоеве, да ги шлайфате, да дълбаете, да прерисувате с акрилни или маслени бои отгоре. Винаги е по-сигурно да стигнете до дебел слой чрез нанасяне на повече тънки слоеве, които ще оставяте да се осушат преди да нанесе следващия и така ще избегнете напукването на пастата.

Най-често структуриращата паста се използва като допълнение на декупажа чрез използване на шаблони. За ситни шарки отговарят фини пасти, каквито са, например, Stencil цветната паста, която ще напълни добре празнините и ще получите прецизни и глатки форми без остри краища. Те са съвместими с всички продукти на водна основа, като по този начин се отварят нови функции, а върху напълно сухи слоеве можете да работите с продукти на основата на масло и разредители (маслени бои, восъчни пастели, лакове), което означава, че игрите никога не свършват.

Употреба на структуриращи гелове

Структуриращият гел, за разлика от пастата, след изсъхване ще стане прозрачен и бляскъв ( освен ако използвате специален гел с матов ефект). Подходящ е за почти всички повърхности, както и пастата, но за разлика от нея слоевете на гела ще са еластични и тук няма риск от напукване. Така че, можете да купите няколко варианта - като матов, с блясък, с малки кристали или мъниста и с различни гъстоти. В рисуването на статив е особено полезен за смесването на акрилни бои и постигането на дебели и груби наноси които задържат външния си вид и след изсъхване - impasto ( тъй като чистата акрилна боя има тенденция да се разлива и стопява). Подходящ е за постигане на акрилен лазур - когато в гела се добави много малко акрилна боя, сухия слой ще бъде оцветен но прозрачен и с блясък, с повече такива слоеве се постига богатство подобно на рисуването с маслени бои, но за много по-кратко време.

И геловете дават възможност да ги комбинирате с други продукти на акрилна основа или да добавяте в тях разни прахове, топчета и брокати, при това са много добър свъзващ агент и могат да се използват като лепило при правене на колажи или за лепене на различни неща при декупажната техника. Също имат приложение като защитен финален слой, особено гелове с висок блясък, защото създават ефекта на стъклена повърхност.

Тъй като на пазара има голямо разнообразие от такива продукти, вариантите са много, а имената са подобни, препоръчваме ви да обърнете внимание на описанието на продуктите и препоръките, които производителят прилага с всеки от тях, за да купите точно това, от което се нуждаете. Имайте предвид обаче, че в едно кратко описание не могат да посочат всички опции и начини, по които можете да ги използвате, затова бъдете свободни да експериментирате.

Created by the system www.fast-webshop.com

OWE0Nz
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата