Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

6 причини да писувате дори и да не сте талантливи

07.11.2020

В много днешни изследвания можете да прочетете, че доминиращата сфера на нашия мозък определя дали ще бъдем артистични, полиглоти или топ математици. Това че не всички сме родени за всичко и че дори мултиталантливи хора не могат да бъдат успешни във всичко, което започнат, е общоизвестен факт още преди всички тези изследвания. Така че не всички можем да бъдем най-талантливите художници или авио инжинери, но това, което можем и това, което ви съветваме, е, че да се занимаваме с някакво изкуство, не защото сме добри или успешни, а защото има много добро влияние върху много аспекти на нашия живот.

Изкуството в различни форми, като живописта и музиката, е там, където човешкото общество го е възприело в оригиналните си форми. Пред вас са 6 причини да изразявате творческата си страна по какъвто и да е художествен начин. Те ще ви покажат, че няма значение дали сте успешни в това, а да се насладите на процеса на самото творене.

Художествената четка в рецете намалява нивото на тревожност и стрес

Две изследвания с неголям брой участници показват че 30-45 минути рисуване стимулират мозъка да синтезира хормона кортизол. Този хормон ни помага да се отпуснем и позволява на мозъка да работи без напрежение. Изследванията са показали още че това няма никакво значение с умението на рисуващия, важен е само процеса. Самите участници в проучването са казали, че движенията с четката по художественото платно им помагат да избистрят мислите си и да се отпуснат.

Склонни сме да добавим че четката не е задължително да бъде строго художествена, от много хора които се занимават с да речем декупаж или реставрация на мебели, ще чуете че ги изключително ги отпуса самият процес на нанасяне на боя или акрилен лак на повърхността. Необходимо е дълбоко да потърсите резултата от проучванията, а можете просто и сами да пробвате дали някое от изкуствата, които включват четка в ръката ви са отбрана срещу натиска на съвременото хаотично общество.

Създаването на визуално изкуство укрепва връзките между нервните клетки в мозъка

Друго проучване е направено и неговите констатации са още по-конкретни. А именно, че за нашия мозък е много добре да наблюдаваме творби на визуални художници, защото стимулира различни мозъчни дейности, но нейното създаване е доказано, че укрепва връзките между невроните в мозъка.

Наблюдаването а още повече създаването е като тренировка за връзките между невроните - подобно на това когато тренираме бицепсите докато вдигаме тежести и това по-късно ни позволява без проблем да вдигнем леглото без ничия помощ.

Създаването на произведения на изкуството помага за превъзмогване на тъгата

Психолозите най-често съветват да се изправяме срещу тъжни си чувства, за да се научим възможно най-скоро да живеем с тях или да ги преодолеем, но едно изследване, което те са извършили казва, че най-бързото облекчение идва, ако се занимаваме с някаква творческа работа.

Рисуването или композирането на позитивна тема по време на скръб носи най-бързото облекчение и ускорява способността ни да продължим отвъд тъжните събития. Отново самият процес е важен, няма значение че художествената или литературната композиция не е успешна.

И драсканиците са изкуство

Или поне имат положителен ефект, независимо от това как изглеждат, и те определено не са успешни произведения на изкуството. Доказано е, че безцелното драскане по хартията помага да се запомни информацията по-лесно и трайно. Опитайте това, например, следващия път, когато трябва да си спомните телефонния номер на някого, вместо да го напишете на лист хартия, да го повтаряте няколко пъти, докато на листа чертаете многобройни игри на морски шах или някакви стилизирани линийки.

Изписването на проблемите помага да им намерим решение

Методът за лечение на депресия и други психични разстройства, който се използва от дълго време, всъщност произлиза от творческото писане. В продължение на години в психотерапията се използва като тарапия дневник на мисли, който в някои случаи означава, че пишете за това, което ви притеснява или за това какво се опитвате да направите. И в ежедневието една написана дума може да ви помогне да се концентрирате, да изчистите ума си и да разрешите проблема. Не е нужно някой да чете твоята "литературна творба" по-късно, нейното създаване е това, което помага.

Музиката стимулира мозъка

В продължение на години всички знаем, че работата с музика има много добри страни. Децата от малките се учат да пеят и да свирят на някакъв инструмент, защото могат да им помогнат да изучават езика, да подобрят паметта си и да ги освободят от типично детския срам. Важно е да добавим, че музиката също е много добра и за възрастни. Забравете за таланта, пейте дори и под душа и когато никой не ви чува, ще ви върне усмивката на лицето или ще ви помогне да изхвърлите негативните емоции, които ви задушават.

Въпреки че сме цитирали примери за конкретно изкуство, това не означава непременно, че другите нямат положителен ефект. Ако сте спортен тип, обърнете се към танците и се отдайте на изкуство по този начин, танцувайте, така сякаш никой не ви наблюдава. Ако не можете да се изразявате буквално, вземете четката в ръцете си и създайте абстрактни произведения, без да мислите за резултатите. И не забравяйте, че е важно да пътуването, а не целта.

Created by the system www.fast-webshop.com

YjM1NDZkNW
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата