Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

5 тайни съвета от художественото ателие

14.11.2020

Дойдохме до идеята, и след консултация с професионалисти, да направим списък с най-честите грешки при рисуване и при използване на бои като цяло и добавихме няколко съвета, които могат да се чуят само в студията на художници с богат опит. Вярваме, че голяма част от вас са запознати с всичко това, но знаем със сигурност, че има начинаещи, на които съветите, които сме събрали, ще бъдат от полза. Като се има предвид, че рисуването е обширна тема, ние сме разделили всичко това в няколко блога, така че да не ви затрупаме с много информация.

Акрилни бои и вода

Първият съвет се отнася до акрилните бои - според художника това е често срещана грешка и проблем за начинаещи, които приписват последиците на лошото качество на акрилните бои, без да знаят, че те самите правят грешка. А именно, когато използвате акрилна боя върху неабсорбиращи субстрати, важно е да знаете, че е препоръчително да разтварят боите с максимум 30% вода. Защо? Ако добавите повече от 30% вода към боята, това ще наруши състава на свързващото вещество и ще унищожи силата на свързване, така че пигментите ще останат свободни. При нанасянето на следващия слой боя или при лакиране, без значение че предишният слой е сух, издърпвайки четка и пигментът, който не се е свързал със субстрата, така че вашите цветове ще се смесват и ще създадат мръсни тонове. Когато работите върху хартия, която е абсорбираща това правило, не е необходимо да се спазва, хартията ще свързва пигментите по свой начин, но когато работите върху подготвено платно, което няма такава абсорбираща сила, си направете сметка. За рисуване на лазури използвайте акрилен гел или медиум за глазура, вместо много вода.

Проблем с бързото сушене на акрилните бои

При работа с акрилни бои се появява още един проблем, а вие може би не сте се сетили за неговото решение. Както знаете, акрилните бои имат своиството бързо да съхнат, което е донякъде предимство, а донякъде недостатък. В случаите когато тяхното бързо изсъхване ви пречи, си подгответе бутилка за вода с фин спрей и с него от време на време навлажнявайте боите на палитрата, навлажавайте нарисуваните части на платното ако искате да останат по-дълго свежи, навлажнявайте и самото платно така че боите нанесени на него да съхнат по-бавно.

Смесване и съхранение на боя

Опитните художници също съветват, че когато смесвате цветове, винаги в по-светлия цвят да добавяте тъмния и така постепенно да стигнете до нюанса, от който се нуждаете. Този съвет може да звучи ненужно за вас и за нещо, което дори и начинаещите знаят, но с обратен процес може да се случи, да направите твърде много количество боя и да остане на палитрата, да изсъхне и да остане неупотребена.

Ако се случи, че сте приключили с рисуването за деня и имате свежа боя върху палитрата, използвайте стари празни буркани с капак, за да запазите боите до следващия път. Дори могат да се използват пластмасови чаши с опънато фолио, важното е само боите да не стоят на открито. Маслените бои можете да запазите и в затворен буркан или ако върху боята изсипете вода, а когато дойде време отново да използвате боята изсипете водата, боята ще остане свежа. На пазара има от скоро и специални палитри с гъби, които поддържат боите свежи, както и палитри, които могат да бъдат затворени, така че боята в тях няма да изсъхне бързо, както на отворена палитра.

Избор на палитра

Въпреки че изглежда като вторично нещо, палитрата е важен "инструмент" за художника. За смесване на боите, използвайте бяла или поне светла палитра и нека бъде достатъчно голяма, за да не ви пречи липсата на място при смесване на нови нюанси. И, разбира се, добре е да бъде пластмасова основа, която няма да абсорбира вода или масло от боята, като по този начин ускорява изсушаването и. Това е специално усещане, когато имате онази истинска дървена палитра с място за пръст, която е запазена марка на художника, но някои художници предпочитат бялата палитра заради по-добрата видимост на цветовете. На някои художници са по-практични еднократните палитри, които могат да бъдат закупени под формата на блокове, а някои също използват бели пластмасови чинийки, които носите на пикник.

Грижете се за четките си

Не оставяйте четките във водата или, още по-опасно, в терпентин! Да, това е много важно и простичко правило и често се нарушава, защото в художествен ентусиазъм напълно се разсейваме. Ако четката остане дълго време потопена, лепилото, с което са прикрепени космите, ще поддаде и космите ще започнат да падат, а при по-меките четки формата на космите ще се деформира. Ако спазвате това правило, сигурно, ще удължите живота на четката си, което е добре за вашия бюджет, особено ако имате скъпи четки в колекцията, като тези за акварели от фини естествени косми. Измийте ги навреме, не оставяйте боята върху тях да изсъхне, за да не се налага да ги третирате със силни химикали по-късно.

В допълнение към правилното измиване и отлагане след работа, не забравяйте да ги миете и по време на рисуването. Ако е останало боя по четката по време на смесването на нови цветове и бои с които сте рисували преди, ще ви се случи да направите "мръсни нюанси" и цветовете в картината няма да имат здравината и интензивността, които сте си представяли. Така че се грижете и за това малко нещо.

Created by the system www.fast-webshop.com

NmMzM
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата