Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Всичко което трябва да знаете при употреба на медиуми

25.04.2018

Всичко което трябва да знаете при употреба на медиуми

Рисуването с масло на платно е сериозна работа. Велики майстори художници са творили с масло върху платно, а и до ден днешен тази техника е избор на професионалисти преди всичко. В училище не ни позволяват дори да се доближим до маслени бои (ако сега сте възрастен, разбирате, представете си петната) и основно се сприятеляваме с темперните и водните бои.

 

 

Заради това ако поискате да пробвате най-ценния художествен инструмент, ще разберете че незнаете почти нищо за тях. Следователно, още по-голяма мистерия може да бъдат художествените среди. Какво в същност правят те? В какво е разликата между всички видове предлагани на пазара? Това е доста голяма тема така че сега само ще започнем да отговаряме на тези въпроси и ще се запознаем с основните и най-известни средства.

Защо се използва среда за рисуване с масло върху платно?

Средите са химически средства, които ни помагат да контролираме времето за изсъхване на маслото върху платното, тяхната консистенция и блясъка след завършване на рисуването. Средите можете да използвате като ги смесите с боите на палитрата или можете да потопите четката за рисуване в тях всеки път когато ви е необходимо, както правите с водата при рисуване с акварели. Средите са важни защото всичките прелестни ефекти са направени при рисуване с маслени бои върху платно, благодарение на слоевете боя която нанасяте върху платното. За да могат цветовете да бъдат както наслоени, така и композитни, е необходимо слоевете бои да имат различна скорост на сушене и гъвкавост. Точно това е, което се постига чрез добавяне на среда.

 

 

Магията на художествените среди настъпва когато ги смесите с боя в правилно съотношение, а това е една процедура, която за лаиците се вижда толкова мистична и сложна. Повечето среди по природа имат нюанс, който клони към жълтеникъв. Това означава специално внимание при смесването със светли бои, в противен случай и тя ще пожълтее леко след изсъхване.

Терпентиново олио

По химически състав, терпентинът е разтворител и е един от най-честите и традиционно използваните художествени среди. Забързва времето за сушене чрез разтваряне на боята, а след това изпарява (също както водата при акрилните бои). Терпентинът е също така добър за чистене на четки за рисуване и е незаменим инструмент за всяко ателие. Ако рисувате на слоеве, терпентина използвайте за основен, първи слой, тъй като винаги трябва да се нанася първо слоевете, които съхнат бавно.

 

 

Рафинирано ленено олио

Това е най-популярната маслена среда. Рафинираново ленено олио забавя времето на съхнене, което може да бъде изключително полезна характеристика, ако рисуване на слоеве. Нека ваше мото да бъде „Бавно върху по-бързо”, първо нанасяйте слоеве които съхнат бързо, а след това всеки следващ слой който добавяте да трябва повече време за да се осуши. Така че да можете да добавяте с всеки следващ слой още повече среда. Тази среда, в сравнение с другите засилва блясъка и прозрачността и добавя гладкост на консистенцията на маслените бои.

 

 

Отстояло (Stand) ленено олио

И тази среда се получава от ленено семе, но разликата с предишното е в това че е оставено да отстояло (от там е и името, англ. Stand = стоя) за да се сгъсти. Също така, разликата е и в начина на производство, за разлика от рафинираното ленено масло, това масло се получава чрез излагане на лененото семе на високи температури, но в процес без наличие на кислород. Това означава, че е по-концентрирано и може да се използва в по-малки количества. Ако обаче тази плътност ви пречи, можете да го разредите с терпентин. Освен че удължава периода на сушене, функцията на отстоялото ленено масло е да даде допълнителен блясък. Също така, това е любим продукт на художници, които създават свои собствени бои.

 

 

Направи си сам среда

Можете и сами да си направите средите, но днес са достъпни много качествени и вече готови среди с различни свойства (бързо съхнещи, бавно съхнещи, сгъстени среди...). Ако сте начинаещ няма нужда да се впускате в това, защото някоя на пазара сигурно ще задоволи вашите основни потребности, а по-късно когато опознаете по-добре маслените бои и това как реагират, можете сами да направите своя смес и да я адаптирате към своя начин на рисуване. Също така, някои съставки не са лесно достъпни или са необходими специални процеси за да се съединят с останалите компоненти, което е още една причина като начинаещи да решите все пак да купите готово вещество.

 

 

Всичко което сме споменали може да се използва и само (терпентин, рафинирано олио, отстояло олио) но е най-добре когато се направи смес в определени пропорции, защото всяка от съставките в голямо количество може да навреди на картината ( терпентинът намалява свързващата способност, забавя съхненето на маслото и пожълтява). Все пак, ако сте решили да рисувате и ви е нужно универсално и бързо решение което ще използвате във всеки слой, това може да е смес от терпентин, ленено олио и няколко капки дамар лак.

Created by the system www.fast-webshop.com

MDg5Y
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата