Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Дървени моливи с ефект на водни бои - Акварелни моливи

18.04.2018

Дървени моливи с ефект на водни бои - Акварелни моливи

Акварелните моливи са много сходни с обикновените и цветните моливи. По същия начин ги държите и си служите с тях, острите ги по същия начин, и по същия начин можете да ги изтриете. Чак когато и ако им прибавите вода, магията се случва. Затова можете да ги използвате без ефекта на водни бои и да направите съвършен класически чертеж с моливи или пастели. А ако искате ефект на водни бои, прибавете - вода. Техните предимства са в това че се използват лесно, сравнително евтини са и след употребата им няма хаос, който трябва да чистите. Съдържат специално свързващо вещество, което се разрежда при досег с вода и на него можем да благодарим за ефекта на водни бои.

 

 

Когато става въпрос за формата на цветовете, на разположение са ви под формата на класически дървени моливи, но и на класически пастели, с които можете да чертаете като с обичайните версии, а след това добаве вода ако искате. Когато става въпрос за твърдостта на дървените моливи, не съществува някакво означаване или критерий, това зависи от самия производител, и за вас е най-добре да изпробвате повече видове за да видите кой ви отговаря на вас. Имайте на ум, колкото са по меки моливите, толкова по-лесно ще нанесете цвета на хартия.

 

 

Пастелите, както казахме, също се правят с добавяне на свързващи вещества, които се разреждат при допир с вода, така че да получите акварелен ефект. Ако искате да покриете по-голяма повърхност с цвят или да го направите по-бързо, пастелите са одлично решение защото са по-меки и по-широки от моливите. Тъй като тези моливи и пастели са сравнително нови на пазара, обикновенно в тяхното име се споменава от какъв характер са, а често и производителите ги маркират като в горната част им поставят знак като четка за рисуване или капка вода.

Как се използват акварелните моливи?

Използването е изключително лесно, както с обикновени дървени моливи или пастели. Работите с тях по същия начин, използвате същата острилка, а могат и да се избършат по същия начин. Максималният потенциал на акварелните моливи можете да извлечете като използвате водата по няколко начина:

1. Използване на влажна художествена четка върху рисуваното с моливи или пастели - художествената четка, която сте намокрили с обикновенна чиста вода прокарайте върху линия, която сте начертали с молив или пастел. Силата на нюанса зависи от количеството боя която сте нанесли на хартията. Ако целта ви е по-наситен нюанс, нанесете повече слоя цвят с молива. За тази цел ще ви е може би по-лесно да използвате пастели или моливът да бъде напълно тъп, за по-добър ефект. На край, ако я нанесете насякъде, защо не сте използвали водни бои от началото.

2. Чертайте на влажна хартия - преди да започнете да чертаете с моливите или пастелите, навлажнете умерено хартията с четка. Ще получите специални ефекти, чертежът ще има изключително меки и разливащи се ръбове. Не прекалявайте с количеството вода, и внимавайте моливите да не бъдат подострени повече, за да не пробият хартията.

 

 

3. Пренесете боя върху четка - както когато използвате класически водни бои и с върха на четката събирате боя от палитрата, така можете и да вземете боя с влажна четка от върха на моливите или пастелите. Нататък рисувате нормално, както с класически водни бои.

4. Намокрете върха на молива или пастела преди чертане - допрете върха на молива или пастела до мокра четка или просто с ръка леко ги намокрете и започнете да чертаете. Ще получите линии с ярки цветове, които ще станат по-слаби и тънки когато изсъхнат.

5. Настържете цвят от молива - с помощта на ножче настържете парченца от върха на молива, посипете ги върху влажна хартия или ги посипете върху хартията, а след това ги напръскайте с вода и гледайте как ще се разлее боята. Това е отлична техника за получаване на текстури.

 

 

Няма да навреди ако още веднъж споменем че не би трябвало да мокрите цялата повърхност след рисуване с моливи или пастели. Същността на този инструмент е да съедини тези две техники. Ако не искате да оставяте някаква повърхност суха, можете когато изсъхне да подсилите някои детайли използвайки отново акварелните моливи или пастели. Вместо класическите художествени четки можете да използвате и четки, които вместо дръжка имат резервоар с вода, по този начин ще сте сигурни че достатъчно количество влага стига до върха на четката, а от там и до чертежа.

Колко слоя трябва да се нанесат?

Правилото тук не се различава много от стандартните дървени моливи и пастели. В същност можете да нанесете колко слоя искате. Имайте предвид обаче, че ако нанесете твърде много слоеве, когато минете през тях с вода, няма да се получи ефект, а кал. Колко ще се смесят цветовете, зависи от движенията ви. Ако непрекъснато с мокра четка минавата напред-назад през оцветената повърхност, водата ще разтопи целия пигмент. Но ако пък сте прекалено предпазливи и просто докосвате повърхността с вода, това не е достатъчно за истински ефект - по този начин само пигментът на върха ще бъде разтворен.

 

 

Ако използвате хартия с текстура, тази характеристика ( това да се разтваря пигмента само на върха) можете максимално да обърнете в своя ползва - проверете и ще видите какъв специален ефект и дълбочина ще направите по този начин. С малко практика с тези бои ще видите със собствените си очи резултатите и ще ви бъде лесно да прецените кои движения са подходящи. Нещо, на което може би не сте навикнали при използването на класическите моливи е, че трябва да следите чистотата на върха и да не съдържа следи от други цветове. Почиствайте го редовно с кърпа или лист хартия, за да избегнете смесването на цветове, когато не го искате. Също така, когато методът, който използвате за преобразуване на молива в акварелен, е да нанесете мокра четка, бъдете внимателни и измийте четката между нанасянията на слоевете с различни цветове.

 

 

Опитайте във вашите творения възможностите за комбиниране на две техники. Лесно и бързо ще придобиете опит, поне в сравнение с други техники, и резултатите със сигурност ще бъдат оригинални, защото тази нова техника все още не е изработена от голям брой художници, така че крайните и възможности дори не са добре известни на нас.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

NzA2ZGE
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата