Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Всичко, което трябва да знаете при избора на четки за акрилни бои

28.02.2018

Всичко, което трябва да знаете при избора на четки за акрилни бои

Всяко начало е вълнуващо, но и трудно, когато сте начинаещ или аматьор художник, неизбежният въпрос е в избора на правилните аксесоари. Той е голям и можете лесно да се изгубите в дебрите от възможности на днешните пазари. Колкото и талантлив да сте се родили за създаване на произведения на изкуствата на платно, сигурно ще ви потрябва помощ за да си вземете точно тези прибори, които няма да ви предадат.

 

 

Художествената четка може да бъде решаваща за успеха на бъдещите произведения. Тя ще бъде вашата вълшебна пръчица и продължение на ръката за да можете да пренесете на платното това което сте замислили. Затова не трябва да я избирате лековато. Преди да започнете да рисувате с акрилни бои, нека видим какви четки трябва да изберем за тази техника.

Видове художествени четки

Художествените четки са с различни външни видове, но за щастие по това са получили и имената си, така че лесно ще се ориентирате. Всеки вид има свое име:

  • Кръгли четки – кръгъл връх, понякога малко заострен, нужни са ви за рисуване на тънки линии и контури, за да нарисувате някой малък детайл или да запълните с боя малка повърхност; по-тънки са в горната си част, а се разширяват в долната част така че при натиск можете да контролирате дебелината на линията, която правите
  • Прави четки – техните влакна са право отрязани и могат да са дълги или къси, ще ви бъдат полезни за рисуване на дебели линии, да запълните с боя големи повърхности, идеални са за лакиране
  • • Котешки език – нали сте виждали котка докато пие мляко или се мие с езика си? Тази четка със своя вид изключително много подсеща на него, има право отрязани влакна, чиито крайща са подвити навътре. Отлични са когато искате да нанесете голямо количество боя и когато движенията ви са къси и бързи.

 

  • • Филберт четки – не се разбира от името им, но става въпрос за четки, чийто връх е заоблен така че на крайщата са най-късите влакна, а навътре – дългите; името си са получили на това че приличат на лешник /от френски идва името им/, и ще ви бъдат полезни при напасването на една част към друга на картината
  • • Ветрилообразни – влакната им са равни и разположени като ветрило, а можете да ги използвате за омекотяване на ръбове и свързване на различни повърхности.

От вашият личен стил зависи кои четки са ви необходими, но бъдете готови и на това да ви потрябва от всеки вид поне по една, освен ако нямате изключително специфичен стил на рисуване. Ако бюджета ви е ограничен за начало, вземете си една кръгла и една равна четка, и така с тях някак ще компенсирате всичко което е нужно докато работите с четка.

Дължина на дръжката и вид влакна

Колко ще е дълга дръжката която ви подхожда, зависи само от вашия стил и начин на рисуване. Късите дръжки ви дават представата че държите молив, така че лесно ще свикнете с тях, просто ще ви дойде от вътре. Ще ви харесат, ако обичате да бъдете близо до платното докато рисувате. Ако повече ви допада да сте отдалечени, дългата дръжка ще ви е от необходимост. Държането на четка с дълга дръжка е като да държите по-горе споменатата вълшебна пръчица, а защо пък не, рисуването е един вид правене на магия.

 

 

Влакната могат да са изкуствени или природни. За акрилни бои, се препоръчват изкуствените влакна, защото по-добре понасят химическия състав на акрилните бои, които могат да повредят природните крайно. Също така, изкуствените влакна остават по- стегнати от природните когато ги намокрите. Имайте предвид, че невинаги природното е най- добро.

Големина

Тази характеристика на четката е наистина като „страната на чудесата“, защото за съжаление несъществува стандарт, заради което големините се различават от производител до производител. Има голямо разнообразие от размери и можете да ги намерите в диапазон на микроскопично тънки до чудовищно дебели.

 

 

Както и обикновенно, ви е необходима златната среда, недейте да се ограничавате с прекалено малка четка, както и недейте да се надскачате с прекалено голяма. Големината не е решаваща, нито всеки размер има своята цел. Наблегнете на облика, а големината нека бъде средна, нито прекалено малка, нито прекалено голяма. Нека избере здравият ви разум, не е нужно да знаете големината в сантиметри, така или иначе тя варира при производителите.

Почистване

Когато сте избрали подходящите за вас четки, не трябва да ги изпускате. По-изкустните художници ще ви кажат, че никога нетрябва да изхвърляте четка, защото може пак да ви потрябва. Това значи, че те се грижат за тях постоянно и са им винаги в отлично състояние. Вашите четки са вашия основен помощник и упорито работят за направата на вашите творби, затова винаги когато завършите работа се погрижете за тях и ги измийте. Преди да ги намокрите и да им сложите сапун, хванете влакната с хартия или кърпа и нежно отстранете останалата боя и вода. След това, ги намокрете с хладка вода и внимателно изчистете остатъка от боя по влакната. Сложете сапун (съществуват специални сапуни за художествени четки, но можете да използвате и обикновен сапун за ръце, само да не е от течните, те могат да ги повредят), измийте ги и задължително проверете да не е останала боя някъде.

 

 

 

Ако сте по-сигурни когато използвате професионални средства, съществуват и специални средства за чистене на четките за рисуване. Когато ги използвате грижливо прочетете упътването, каква е основата им и след какви бои могат да се използват. И внимавайте да изберете течност, която наистина почиства, а не някоя грешна смес подобна или не дай Боже бензин и подобни течности, за които сте чули от близки и познати да имат отличен ефект. Единственият ефект, който можете да получите, е да унищожите вашите най-мили помощници.

Освен чистенето, за грижата на вашите четки е важно и да не позволите боята да се изсуши върху тях, иначе ще ги изгубите завинаги. За четките е много лошо и ако по време на използването им или след това ги оставите да стоят изправени в чаша с вода, това със сигурност ще повреди влакната. Намерете начин вашите четки да стоят хоризонтално, на пример на ръба на масата или статива. Единственото, което може да ви спаси, когато се изсушат влакната на четките с боя по тях, е споменатото средство за чистене. Така че, ако сте заменарили чистенето навреме на четките, бързали сте или сте забравили, защото сте разсеян артист, средство с отговарящ химичен състав ще спаси четките ви.

 

 

Когато избирате аксесоар, изяснете какво точно ви трябва преди да идете да купувате, за да не завършите с грешните аксесоари, заради големия избор, който ви се предлага. Когато набавите нужните аксесоари, не се разсейвайте и помнете колко ви е трябвало за да стигнете до тях, това ще ви даде воля и търпение да се грижите за тях по правилния начин.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ZWNkMmVh
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата