Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

7 правила които улесняват почистването на четките за маслени бои

21.02.2018

7 правила които улесняват почистването на четките за маслени бои

Вашите художествени четки са вашият най-верен съюзник и най-важен инструмент докато рисувате. Не е лесно да изберете правилните четки, нито е лесно да се сдобиете с всичко което ви е необходимо, без вашия джоб да се възпротиви. Но когато вече имате правилните, изключително е важно да им посветите време и търпение в чистене и грижа за тях. Трябва да направите чистенето на четките част от процеса на рисуването и да не пропускате да направите това като край.

 

Чистенето на четката след рисуване с акрилни бои не отнема много време, но за сметка на това при тези които рисуват с маслени този процес е малко по-дълъг, изисква добра подготовка и преди всичко търпение. За акрилни бои се изисква и по-малко количество различни почистващи препарати. Ако работите с маслени бои, ви препоръчваме винаги да имате готови почистващи препарати и че във вашето студио или пространството, в което рисувате, да имате място, в което всичко е готово за почистване на четките. Сложете стар вестник на пода, така че да не напръскате с боя и по време на почистването фокуса ви да бъде само върху това да премахнете цялата боя на четките. Нека всички средства са ви под ръка и готови за използване. Е, нека да започнем:

 

 

1. Терпентин или разредител

Вземете средство за чистене ( при маслените бои изобщо не помага само сапун и вода) - терпентин или разредител. Купувайте внимателно и не експериментирайте, защото рискувате вашият най-важен помощник - четката. Можете да вземете малки и колеми количества. Пазарувайте както ви е по-изгодно, но при използване ще ви трябва и още един съд с малка вместимост, който да може да се затвори, защото колкото и малко да сипвате в един момент ще ви остане, и там можете да го върнете, за да го използвате друг път.

2. Течен сапун

Сапунът не е достатъчен, но и той ще ви потрябва. Нека бъде течен сапун, ще свърши работа и онзи който използвате при миене на ръце, можете да вземете и специален течен сапун за чистене на четки.

 

3. Вестници

Преди да преминете към разредителя и сапуна, вземете добрите стари вестници ( същата работа ще ви свърши и домакинската хартия, само нека бъде по-дебела, а дори и хавлиена кърпа). С едната ръка дръжте дръжката на четката, а с другата замотайте вестник около металния държач на косми. Стиснете космите колкото може по-силно и при това издърпайте вестника нагоре, от металния държач към върха на космите. Повтаряйте това действие докато не свалите всичката боя от космите на четката. В края на действието трябва да има повече боя по вестника отколкото по космите. Най-много усилия положете при премахването на боята от основата на четката, защото там се отлага най-много боя, и ако не се очисти може да повреди и държача и космите.

 

 

4. Начин на работа с разредител и терпентин

Следващата стъпка е да поставите четката в съд, в който вече сте сипали терпентин или разредител. Недейте да сипвате прекалено много, вече сме споменали че съда трябва да е с малка вместимост,а средството сипвайте от височина еднаква с дължината на четката. Преминете към дъното на съда докато четката бавно отпуска боя.

 

5. Премахване на излишната течност

След известно време, отново вземете вестник и повторете действието с притискането както преди да сте намокрили четката в разредител или терпентин. Сега ще ви много по-важно повърхността около вас да е защитена, защото четката е попила доста течност. Бързо ще видите че все по-добре и по-добре се вижда оригиналния цвят на космите.

6. Употреба на сапун

За да свалите и последния слой боя, време е да използвате сапун. Сложете малко количество на дланта си (не е лошо преди това да сложите ръкавици за еднократна употреба на ръцете си), а след това разтрийте четката. Когато сапунът изцяло приеме нюанса на четката, измийте го и нанесете ново количество сапун, повторете действието. Правете така докато сапуна спре да променя цвета си, чак тогава вашата четка е съвсем чиста. Имайте на ум че с времето четките попиват от боите с които работите и че няма да можете да ги изчистите до край. Затова се придържайте към цвета на пяната на сапуна, когато миете четките си той запази цвета си, значи четката е добре изчистена, без значение как изглеждат космите. Не се притеснявайте, това че космите са задържали някой цвят, няма да повлияе на резултатите на вашата четка, нито пък е знак че ви трябва нова.

 

 

7. Край на почистването

Изперете сапуна от космите на четката и още веднъж използвайте вестника, този път за да подцушите цялата вода. Това е краят на спа процедурата за вашата четка. Оставете я да изсъхне, по възможност в хоризонтално положение.

Колкото и да сте изпадали в изкушението да оставите миенето на четките след тежка работа за утре или малко по-късно, избягнете това на всяка цена. Също така не е добре да ги оставяте натопени в разредител докато намерите време да ги измиете, защото така ще повредите лепилото което държи космите в държача и значително ще намалите срока на годност на четките.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

OWJjNDM
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата