Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Маслени бои за които не са ви нужни медиуми

30.05.2018

Маслени бои за които не са ви нужни медиуми

Ако пробвате да смесите маслени бои с вода ще се случи това което очаквате - няма да успеете. На всички нас ни е добре познато че маслото и водата са течности, които немогат да се съединят, и вероятно се питате каква тайна крият маслените бои, които се разреждат с вода. Тайната е тази че съдържат масла които са модифицирани с определени добавки, и вместо да одбиват водата тези бои успешно се смесват и разтварят с нея.

 

 

Няколко марки са включили серия с такива бои в офертата си и това зарадва голям брой професионални художници, както и тези, които се занимават с рисуване като хоби. А именно много често срещаният феномен е, че художникът съобщава за алергия към медиумите и терпентина, с които се разреждат маслените бои, така че те са принудени да се откажат от маслената живопис и да се преориенират да работят с акрилни бои, въпреки че акрилните бои се различават значително и не отговарят на навиците и нуждите на всички художници. Много от тях нямат подходящо ателие за работа и поради силните миризми и вредните изпарения не могат да рисуват с маслени бои и да ги пазят в стаите, където прекарват остатъка от деня. За някои маслените среди изглеждат твърде сложни, поради което не се захващат с маслени бои, а тези, които нямат такива проблеми, се решават за водоразтворими маслени бои, защото със сигурност е по-приятно и по-лесно да се работи с тях.

Кои са предимствата на водоразтворимите маслените бои

Основното им предимство е това че могат да се разреждат с вода, но и това че приборите които сте използвали при рисуването можете да измивтв само с вода, няма да бъде необходима никаква химия. Още една добра страна е че тяхното изсъхване трае много по-кратко в сравнение на класическите маслени бои, но пак достатъчно дълго за да даде на художника възможност за техника, каквато е "alla prima". По време на работа и след изсъхване имат съвсем същия вид и характеристики както и боите разреждащи се с маслени медиуми - меки преходи, висок блясък и интензивност..

 

 

Как се рисува с водоразтворими маслени бои

На първо място, няма ограничение на съотношението между водата и боята - можете да използвате водата в количеството, от което се нуждаете, за да получите подходящата плътност за техниката на изобразяване. Можете и да не добавяте вода изобщо, а да рисувате с гъстата боя от тубата, но можете да добавите малък процент вода и да направите боята по-лесна за нанасяне с шпатула или твърда четка, а използването на по-голямо количество вода или добавяне на боя към вода ще ви даде ефект на акварел.

 

 

Водата не е единственото нещо, което може да се смесва с тези бои, тук са и някои помощни продукти подобни на художествения медиум, глазурния медиум, художествената паста, различни варианти финални лакове и всички те са водоразтворими. С тях ще се разширят възможностите, но ще ви бъде необходимо малко време и търпение да ги упознаете и откриете комбинацията, която ви отговаря най-много.

 

Художествен медиум ще направи боята по-прозрачна, по-течна и слоевете след изсъхване ще имат по-голям блясък от тези, които сте смесили само с вода. Можете да използвате глазиращ медиум, ако искате да изградите вашата картина от петна се препоръчва да го използвате в крайните слоеве, а художествената паста от тази серия е всъщност водорастворима маслена боя без пигменти и ще я използвате, когато искате релефни покрития и видими черти, цветът ще остане плътен но по-прозрачен и по-малко интензивен.

 


Kolekcija Cobra

 

Както и сами можете да заключите - с всички тези допълнителни продукти има много голям брой възможности, които тези бои дават, така че няма почти никакви ограничения в техниките на рисуване. Независимо дали създавате своето произведение в един слой, използвайки техника "мокро към мокро", или е направена от петна, рисувате на слоеве или поддържате релефното рисуване, водоразтворимите масла ще ви позволят да го направите също както с класическите.

 

Ще трябва само да обърнете внимание на факта, че правилото за рисуване на слоеве се различава от това, което се използва при рисуване с класически маслени бои. Когато боята се разрежда с маслен медиум, правилото гласи "мазно върху посно" и това означава, че ще изрисувате стартовите слоеве с по-малко ленено масло в медиума, отколкото при крайните, а за разредените с вода бои, правилото е, че първите слоеве съдържат повече вода и всяка следваща по-малко от предишната, докато на крайния слой се препоръчва използването на чиста боя или пигмент, разреден с медиум и глазиращ медиум. Трябва да спазвате правилото за нанасяне на по-дебели слоеве върху тънки, а не обратно, за да се избегне напукване на последните слоеве.

 

 

Основате за рисуване може да бъде обикновено платно или картон, но е задължително да го подготвите преди работа с масла. Всичкия останал прибор е същият този, който използвате на класическото маслено рисуване. Завършената картина иска слой защитен лак - от 6 месеца до година съхнене, в зависимост от дебелината на нанесената боя, нужно е да нанесете някакъв финален лак, подходящ за маслени бои. За тези които не понасят миризмата и изпаренията на класическите лакове, може да бъде и лак от серията водоразтворими маслени продукти, който е без миризма - който ще олесни тази част от работата и ще я направи по-приятна.

 

 

Created by the system www.fast-webshop.com

YWVmN
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата