Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Кое е най-доброто платно - на рамка, на картон или на руло?

04.04.2018

Кое е най-доброто платно - на рамка, на картон или на руло?

При закупуване на продукт, без значение от кой вид, „големият избор” е едновременно наш най-голям приятел и наш най-голям проблем. Когато се подготвяте за покупки, изключително важно е точно да знаете какво ще ви трябва, какво искате и какво се предлага, за да не купите грешен продукт, но и да непохарчите повече пари отколкото трябва. Когато говорим за художествени платна, вече сме разбрали че могат да бъдат ленени или памучни, да бъдат грундирани или да ги купите без грунд и сами да го направите, както и да можете да избирате какъв цвят да бъде основата която ще използвате.

 

 

Още една изключително важна характеристика на платното е неговият вид. Както можете да избирате сами да подготвите платното или да го купите готово, така можете и да изберете какъв да е вида който желаете за вашето платно. Познанието какво ви се предлага в този случай може да бъде решаващо за успеха на самите ви произведения на изкуството.

Платна на руло

Платната на руло се продават най-често на линеен метър или на квадратен метър. Обърнете внимание когато купувате дали са подготвени (грундирани) или не са. И те могат да бъдат памучни или ленени, а важно е ако са подготвени, да проверите за какъв вид боя. Това важи за всичките видове платна. Едно от предимствата на тези платна е цената им. Много по-лесно е да се намерят големи размери платна в такъв вид, отколкото да са затегнати в рамка.

 

 

Тези платна ще бъдат за някой свобода, а за други пък допълнителна работа. Вашете решение към коя група ще попаднете. За поставяне на рамка ще ви потрябват допълнително инструменти, като например клещи за поставяне на платна (която веднъж ще купите и после ще имате завинаги, така че не е нещо излишно) и летвички за рамкирането. Ще ви трябват сръчни ръце за да извършите тази част от работата, но с малко тренировки и желание, ще станете истински професионалист. Заедно с това, ще имате пълен контрол във вида на рамкиране, по-точно къде да бъдат, преди с пирончета и чук, а сега с такер и муниция, която да задържи платното на рамката(без клещи може да минете, но без това няма как). В крайна сметка това зависи от вашия избор и нужда или от креативност. Така че, дава ви и възможност за контрол на това колко ще бъде затегнато вашето платно, което в изключително важно за някои начини на рисуване. Разбира се, ако тази част е тежка за вас още докато мислите за нея, значи сте решили че не ви отговаря сами да затягате платната на рамката.

 

 

Все пак, има неща, които могат "да се объркат", ако не разполагате с достатъчно опит, като например факта, че платното се набръчква или че не е здраво затегнато и тогава ако не знаете някои тактики, с които да успеете да спасите платното си (намокрянето на гърба на платното, недобре заковани пирончета или муниции или подобни) вредите ще бъдат по-големи от ползите.

 

Освен че можете да го поставите в рамка, платното на руло можете да залепите на основа като например на картон или шперплат. Това се използва от художници, чиято техника съответства на по-твърди повърхности (заради силата на движенията, заради надраскване със шпакла за постигане на определени ефекти или при използване на някои нетрадиционни художествени техники).

 

 

Интересно е да споменем много, особено съвременни художници, чиято креативност не познава границите и това се изшълнява на платна на руло, които даже не са поставени в никаква рамка. Също така можете например да го изрежете сами, да му придадете необичайна форма или да покриете целия под на студиото си с платно и да се насладите на широчината и свободата. Е, всеки, който обича, нека го избере.

Платно върху картон

Платното върху картон е вариант, измислен за начинаещи или хоби-художници. То е практично художествено платно от памук или лен залепено върху изключително здрав картон, чиято дебелина варира. Най-често, заради целевата си група, се продават вече готови. Тяхно предимство е здравината в комбинация с лекотата, а заедно с това и цената, така че са идеални за рисуване навън. Могат изкючително добре да послужат и на бъдещи професионалисти за тренировки, но не са подходящи за тези които искат дълготрайност на своите творби. Тези платна са преди всичко на достъпни цени, без допълнителна работа по тях, което ги прави изключително подходящи и нетрябва да ги пренебрегвате. Творбата, направена на такова платно, можете да рамкирате и да и придадете такъв вид, че на пръв поглед да неможете да направите разлика дали рисунката е направена на истинско художествено платно или на този икономичен вариант.

 

 

Добре е да знаете, че тези платна можете да намерите в някои нетрадиционни форми, като например кръгъл или овален. Тези допълнителни форми могат да ви помогнат като вдъхновение или помощ в по-доброто представяне на нещо което сте замислили, и в този ред на мисли тези платна не са само за начинаещи или хоби-художници.

Платно в рамка

Платното в рамка е отново вариант на художественото платно, затегнато в рамка в определен размер. Предпочитаният аксесоар на професионалистите, който може да бъде намазан с Gesso грунд, но може и да го вземете без да е намазан с грунд. Във всеки случай, трябва да знаете, дори и когато купувате подготвено платно, някои художници ще ви посъветват да минете един слой с грунд. Това се препоръчва в случаи когато на художника неотговаря попиването на платното, така с намазването му намаляте попивателната способност и спирате матирането на боите.

 

 

Направено е да е трайно, а самата рамка е на разположение в различни дебелини. Решението е ваше за това коя дебелина ви отговаря въз основа на това как искате да изглежда платното на стената когато творбата на него бъде готова. Професионалистите са много благодарни за появяването на тези платна на пазара, защото им оставят повече време за да се посветят на своята работа. Също така, благодарни са и тези които за пръв път се отпускат в рисуването заради несигурност и познаване на процеса по импрегниране и препариране на платното.

 

 

Традиционната дебелина е 2см (хоби вариантът може да е и по-малък, дебелината е 1,5см) която се препоръчва за рисунки които ще рамкирате когато са готови. Ако имате по-модерен подход, за вас са платна с дебелина 4см или 6см, които са предвидени за поставяне на стена без рамка, и вашата креативност да може да се види и на външните ръбове на платнотом а не само на обичайната предна част на платното. Така на своите творби давате още едно измерение. Изключително е важно как са тези платна захванати, по-точно къде се намират пирончетата с които е затегнато. При затягането на платната на руло, можете да изберете сами, а при вече рамкираните платна на пазара можете да намерите и двата варианта.

 

 

Няма съмнение, че всяка от формите, в които купувате платно, трябва да ви бъде известна, преди да ги вземете, било то поради икономичността, или поради това, че основата не трябва да ограничава творчеството ви, а да го освобождава и да го развива. Помислете добре коя форма съответства най-добре на начина ви на работа и на характера ви. От една страна, икономическият момент не трябва да бъде решаващ, а от друга страна е добре, че има по-евтини варианти като платната върху картон, така че да са на разположение на всички.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

Mzc1Mm
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата