Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Ако искате да рисувате с бои за текстил, тези 5 неща трябва да знаете!

28.03.2018

Ако искате да рисувате с бои за текстил, тези 5 неща трябва да знаете!

С наистина малко похарчени пари за бои и четки, можете да станете ваш личен моден дизайнер и да сътворите произведения на изкуството върху дрехи, в своя дом. Акрилни бои и специални бои за текстил са продуктите с чиято помощ можете да върнете живота на своите стари тениски, потници или от чифта панталони, които носи целия град да направите уникат, който ще имате само вие. Пред вас са няколко съвета за най-добри резултати, особенно ако правите това за първи път.

Тип тъкан

Както най-често се случва, най-подходящия вид тъкан за основа на рисуване е памукът. Това разбира се не означава, че нито един друг вид неможе да се използва. Памукът, смесен със синтетичен материал, също има задоволителни резултати, само че не толкова добри както при чистия памук. Коприната също е подходяща основа, както и много други видове материали. Важното е при избора на вида боя и нейната марка да се съобразите с това какво е написал производителя, за какъв материал е направена боята.

 

 

Изключително е важно по какъв начин се фиксира боята. Производителят ще го отбележи, а за вас е важно заради избора на тъкан. Ако вашата тъкан неможе да се глади, не трябва да избирате боя, която се фиксира с ютия, а някоя друга за която е достатъчно изсушаване на въздух. Имайте предвид че чертежите се получават по-добре на светли тъкани и за тях можете да използвате бои за текстил за светли тъкани, макар че има и обикновенни бои за текстил за тъмни тъкани, които имат по-силни пигменти, защото е логично че на тъмната повърхност много по-трудно се получава желания нюанс.

Опаковки и начин на нанасяне на боята

Боите за тъкани се намират в много видове опаковки: могат да са бои за текстил в бурканчета, флакони с апликатор на върха, бои за текстил под формата на маркер или спрей. Флаконите с апликатор и маркерите са подходящи за прецизни линии и ако предпочитате да пишете, а не да рисувате. Спрейовете ще са най-подходящи ако за рисуването използвате шаблони. Шаблоните могат да са фантастичен помощник, с тяхна помощ можете да украсите тъкани дори и да не сте вещи в рисуването и чертането. Лесно ще ги поставите на частта която искате и запълните с боя с помощта на четка, спрей или гъба.

 

 

В случаите на бои в бурканчета, ще ви трябва и допълнителни аксесоари, по-точно четки за рисуване. Най-добре е да бъдат четки с изкуствени косми, а когато говорим за върха, можете да се спрете на права средна на големина, която с малко упражнения ще успее да изпълни всички движения, от най-точните линии до запълването с боя на големи повърхности.

 

 

Специален вид боя за текстил са боите за текстил за рисуване с пръсти. Техният химичен състав е предвиден специално за най-младите, които да могат украсят своите дрехи с пръсти и длани. Направени са без опасни химикали и така че лесно да могат да се измият от кожата,а също така и да не направят голям проблем при случайния им досег с устата и ако се погълнат в малки количества.

Акрилни бои вместо бои за текстил

Акрилните бои са подходящи за всяка основа, от стена до художествено платно, а дори и за тъкани. Това което е неприятното е че превръщат повърхността на текстила в нещо подобно на картон. Ако ги нанесете неразредени ще я направят по-твърда отколкото трябва.

 

 

Затова ще ви е нужен медиум за акрилни бои, а за да ги разредите до правилните пропорции, следвайте упътването на производителя на медиума първия път, за да придобиете опит, и следващия път да сте подготвени да се отклоните от него до постигане на задоволителен резултат. Акрилните бои, с които е нарисувана дадена тъкан, можете да фиксирате с ютия, ако тъканта позволява.

Подготвка на основата

Когато сте избрали вида боя, апликатора и тъканта, време е да подготвите плата. Съветва се задължително за изперете, но да не използвате избелващи агенти, защото могат да се задържат на тъканта в микроскопични части и да ви пречат при креативната ви работа с боята. След изсъхване, можете да изгладите плата за да може по-лесно за попие боята и да не се смесват цветовете там къдете не искате това. Сложете картон между двете страни на дрехата (може и някаква друга твърда подложка) която рисувате, за да може боята да остане само на тази страна което сте решили. Ако дрехата много се мести докато работите, захванете всички страни с щипки.

 

 

Нека целият нужен материал ви е на една ръка разстояние така че да не се разконцентрирате. Направете първо скица върху хартия, а можете и с молив да я направите върху самата тъкан, а след това започнете да рисувате с четка или с някакъв друг от по-горе споменатите апликатори. Бъдете внимателни и работете бавно, защото цялата боя нанесена върху текстила остава на него, така че няма място за грешки. Избърсвайте ръцете си от боята колкото се може по често, за да не би случайно с тях да я оставите по плата, защото няма да можете да я махнете.

Съхнене и фиксиране

Фиксирането е финален процес от обработването на платовете при който боята толкова се втвърдява така че да се съедини с тъканта, така че и прането в пералня да не ги премахне. Без значение дали ще бъде последвано от фиксиране с ютия или не, задължително трябва да оставите повърхността добре да се изсуши, минимум 24 часа, а препоръчително е и повече, до 72 часа. Ако сте избрали вид боя която нетрябва да се фиксира с гладене, можете след времето да изсъхване да се пере и използва нормално.

 

Ако е необходимо фиксиране чрез гладене, настройте ютията за конкретния плат. Обърнете плата или върху нарисуваната повърхност сложете парче обикновенна хартия или хартия за печене. Минете внимателно с ютия повърхността за минимум 2 минути, но максимум 5 минути. Задължително махнете парата, ако говорим за ютия с пара, иначе ще съсипете рисунката.

 

 

Освен че с боите за текстил може да освежите своите дрехи ли да им придадете оригинален вид, можете да ги използвате и за декориране на интериора, така че с тях можете да рисувате по покривки или пердета и възглавници, например. Можете даже и да купите текстилни предмети, предвидени за тези които искат да оставят личен печат на дрехите си, например бели тениски и пазарски чанти, възглавници и престилки. С малко тренировки, във всеки случай, можете да станете много сръчни и успешни, само е нужно да ги изпробвате няколко пъти.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

NDI3YzI1N
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата