Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Каква е художествената техника One Stroke Painting?

18.11.2020

Това е техника, която вероятно ще ви изненада с простота си, техника, за която не е необходимо, да сте особено талантливи или да имате художествен опит и с която бързо можете да стигнете до невероятно елегантни и декоративни композиции. Това ,обаче което изисква впечатляващите резултати, е много упражнения, затова е желателно да си работлив, търпелив и упорит, ако искаш да изпробваш този начин на рисуване. Заинтригувахме ли ви?

Името „One stroke painting“ преведено би означавало рисуване с едно движение и най-важната му характеристика всъщност е това което казва името - образуване на фигура с повече цветове, но само с едно движение на четката. Известността на този начин на рисуване расте в последните години благодарение на Дони, художник от Америка, която е усъвършенствала техниката и е научила участниците в нейните семинари, а те пренасят наученото нанатък и така в нашето пространство може да се намери курс за нейното овладяване.

Предполага се че се е появила още през XVIII век като начин за украсяване на мебели и съдове, опитна ръка ще нарисува предмета по този начин изключително бързо, та е била подходяща за комерсиални цели. За да овладеете тази техника можете да минете курс, както споменахме, където ще ви научат преподаватели на движения и правила с помощта на които най-лесно и бързо ще дойдете до добри резултати, но и мислим че добрите резултати можем да постигнем и сами, с тренировки и експерименти с видеа в които се демонстрират основните движения. И в двата случая ще ви в необходим прибор за работа, който трябва да включва подходящи четки, акрилни бои и дебела хартия или художествени платна, а нещо от това сигурно имате вкъщи, та може да се каже че това не е много скъпо занимание.

Необходими прибори и материали

Основа - За начало е, винаги, най-добре да използвате дебела хартия или картони (бели или цветни) докато вашата ръка не усвои движенията, а по-късно можете да преминете и на художествено платно в рамка или подготвено платно на картон, на които вашата творба ще изглежда сериозна и завършена. Основата, също така, може да бъде и дърво, стъкло, керамика, пластмаса, а и текстил, но тези повърхностти трябва да бъдат правилно подготвени и да са гладки. Оставете предмети като ваза и чаша за по-късно, защото е необходима специално тренирана ръка за изтегляне на тези движения в кръгли форми.

Бои

В този случай е най-лесно да се работи с акрилни бои, а както знаете те са подходящи за работа върху абсолютни всички повърхности: на хартия, картон, платно и останалите вече споменати материали. Вода обикновенно не ви е необходима за разреждане на боите при тази техника а не е и желателна, та ако прецените че боята с която работите по-гъста и оставя сухи следи по основата можете да използвате някакъв разредител за акрилни бои или подобен медиум. Можете да работите и с маслени бои или бои специализирани за стъкло или бои за керамика, но е препоръчително да са покривни за да се вижда ефекта, което пак не значи че неможете да експериментирате с прозрачни бои.

Четки

Можем да кажем, че тук четки за рисуване са най-важната част от аксесоарите - колкото повече имате, толкова възможностите ви са по-големи. Отделете от колекцията си правите, с еластичен и гладък косъм, не прекалено меки като четките за акварел, но не и груби каквито са четките със свински косми, които се използват за маслено рисуване. Те трябва да са достатъчно плътни, за да абсорбират достатъчно количество цвят и да бъдат запазени, защото не е желателно да са им разрошени космите.

А ако ги купувате специално за тази техника избирайте такива каквито сме описали и не се притеснявайте да потърсите помощ от продавача или съвет от художник, защото е грешно избраната четка може да доведе проблеми, които ще ви накарат бързо да се откажете. Пазете ги и се грижете да останат еластични да запазят вида си, защото за рисуването с едно движение това е най-важната характеристика за добра четка. Не е излишно да споменаваме, че имате нужда от палитра, където ще смесите цветовете и "напълните четката". Както и съд с вода, където вашите четки ще измиете и хартия или кърпа, с която внимателно ще изтриете излишната вода, преди да вземете следващия цвят.

Най-често с този начин се рисуват мотиви от природата - цветя и листа, с опростяване на формата. В една картина може да бъде използвано само техниката с едно движение, но тя може да бъде и само като допълнение или в комбинация с други техники за украсяване. Когато решите че искате да пробвате своята креативност в техниката с едно движение, преди всичко набавете необходимия материал. И когато овладеете метода за напълване на четката с боя, който е от решаващо значение за ефекта на меките преходи и ефекта на сянката, а след това научете основните движения, остава ви добре да планирате композициите си и да опитате различни комбинации от цветове и фон - да си поиграете и забавлявате, с други думи.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ZDhmNGI1
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата