Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

3 важни неща, които трябва да знаете за акварелите

21.11.2020

В рисуването правило, което ще чуете от много професионалисти, е че акрилните бои са запазени за начинаещите, а великите майстори използват маслени бои. Къде са тогава добрите стари водни бои, с които всички сме драскали по хартията на прочутия блок 5 през цялото основно училище? Ако решите да рисувате с водни бои заради носталгията или предизвикателството което те представляват, сигурно е че творбите получени с тази техника имат автеничен чар и ненадмината оригиналност.

Пред вас е информация за използването на водните бои, която можете да използвате като начинаещ, но и да допълните до знанието което вече имате. За начало, всичко което ви е необходимо са четка, вода и бои, разбира се. Водните бои могат да се намерят в три варианта, водни бои в туба, водни бои в твърдо състояние и водни бои в кубче (в кутийка).

Четки за водни бои

Четките за водни бои имат дълги меки косми. В най-идеалният случай, това са влакна от космите на самур или куна. Ако естествените косми не се вписват в бюджета ви, синтетичната четка също ще ви задоволи, важно е само да изпълните първия критерий. Големината и формата на художествената четка са достатъчно индивидуални, та е пропоръчително малко да експериментирате преди да решите. Да приемем, че най-често срещаните решения са 1-2 големи прави четки и няколко по-малки кръгли четки за подробности.

Грижете се за вашите четки. Почиствайте ги веднага, след всяко използване с помощта на вода, а можете да използвате и малко сапун, за упорити наслагвания от боя. Добре ги подсушете с кухненска хартия или салфетка.

Хартия или платно?

Художниците, които създават с акварелна техника, предпочитат хартията спрямо платното, което е толкова често срещано в други техники. Причината е практична, основата трябва да абсорбира колкото е възможно повече цвят, което е по-лесно да се постигне с хартията. Колкото е хартията по-тежка, тя може да се справи с повече вода, без да я сгъва или да променя структурата си. Най-тежката хартия прилича на картон и със сигурност е най-идеалната, но и някаква по средна на тегло може да е подходяща, особено ако вашите средства са ограничени. Важна роля в окончателния облик на творбата ви играе и структурата на самата хартия. Грубата хартия с подчертани неравности ще добави текстура към вашата работа, тъй като боята ще се задържи в малките отвори на повърхността на хартията. Интересното е, че много често 2 страни от един лист хартия се различават по структура, така че можете да изберете да създавате върху страната, която ви отговаря повече, или просто на тази, която е по-подходяща за текущото ви настроение или за работата, която сте си представяли.

Още една причина защо хартията е по-удобна е това че е тази основа по-лесна за използване на маса. Водните бои ще нанесете трудно на повърхност която е стои изправена, поради капането, което в голяма степен изключва използването на художествени стативи и платна. Разбира се съществува и решение за тези неща, можете да намерите регулиращи се стативи така че платното да е почти хоризонтално. Що се отнася до платната, на пазара има такива специално подготвени за водни бои, ако е това е вашата любима основа и не искате да се отказвате от тях. Съществува и начин платно което е вече подготвено за акрилни или маслени бои да се пригоди за акварели, но тази тема изисква повече внимание, и за нея ще говорим отделно, някой друг път.

Планиране на композицията

Когато имате целият нужен инструментариум, можете да започнете. Изключително е важно да планирате порърхността която ще бъде в бял цвят. В акварелната техника тези повърхности получавате толкова лесно - като ги избягвате. Можете да рисувате около тях или ако ви е по-лесно, използвайте маскираща течност, за да сте по-спокойни. Покрийте първо с нея частите които трябва да бъдат бели, а след това свободни рисувайте. Тя ще изсъхне и лесно ще я премахнете по-късно.

Важно е още преди рисуването да изпробвате боите, за да видите с какви точно нюанси имате работа. Използвайте голям съд за вода. Водата вътре нека винаги да бъде чиста. Щом забележите да придобива кафяв цвят я променете. Единствено така на основата ще получите нюансите които искате. Също така, обърнете внимание на четките, защото ако вземете повече боя, а не сте я измили достатъчно добре, на основата ще се появи кафяв цвят, а не този който сте взели от палитрата.

Не се опитвайте да направите вашия акварел да изглежда като акрил или масло върху платно. Тяхната красота е в прозрачността и недостатъчния контрол на движенията. Затова ги и използвате, в края на краищата. Добре е, да знаете, че не е нужно да се отричате от страхотни резултати на акварелите, ако неточността им ви отказва. На разположение са ви именно, така наречените акварелни моливи, с които можете да рисувате точно и да им добавите вода на края за класически акварелен ефект..

 

Created by the system www.fast-webshop.com

YTNiMTMy
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата