Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Как да изберете идеалния статив?

16.12.2017

Как да изберете идеалния статив?

Дали сте начинаещ, любител или професионалист, трябва да знаете важността от подходящ художествен статив. Подходящите вид, височина, а дори и материал, от който е направен статива, могат да бъдат решаващи при работата над вашите творби, а дори и за вашето физическо здраве. Добрият статив означава, че правилно ще държите тялото си докато работите на него, а това предпоставя приятни изживявания по време на работния процес и подкрепя вашите работни навици.

 

 

Макар че този художествен прибор е далеч от най-ефтините аксесоари, които всеки творец трябва да има, голям брой от професионалистите имат няколко различни по форма и големина стативи, тъй като е изключително важно да не се ограничава креативността ви. Но от някъде трябва да се започне, дори и да имате неограничени средства, дайте начало с някоя от характеристиките, които ви отговарят.

 

 

Самата дума, която използваме за този художествен инструмент показва и неговата функция - стативът за рисуване е за да стои на него платното докато творите. Подобно на повечето продукти днес и стативите за рисуване се произвеждат в различни форми, големина и цвят. Много често толкова голям асортимент може да ни доведе до несигурност в избора. Разбира се съществува лесен начин да изберете точния статив - помислете какво точно очаквате от него и ще стигнете до точния за вас отговор.

Каква техника използвате за рисуване?

Това е много важна информация, така че изпълнението на вашата работа да се завърши без технически проблеми. Подходящата форма на статива ви е също толкова важна, колкото и качеството на боите, с които рисувате. Ако използвате течни среди, водни бои или течни акрилни бои със сигурност не искате да изтекат от платното. В този случай, може би е най-добре да изберете статив, който може да се настрои да бъде под малък остър ъгъл.

 

 

От друга страна, ако работите с пластелин или особенно ако работите с маслени бои, от голяма важност за вашите творби е да не пада прах върху тях докато съхнат. А сушенето продължава дълго, особенно на масла върху платно. Най – лесния начин да избегнете прахта е да изберете статив, на който платното ще бъде във вертикално положение. Такива стативи са придобили имената си от това че визуално приличат на буквите А и Н. И двата вида държат платното вертикално и можете сами да определите колко изправено да е, а как да изберете кой от двата модела е вашият, ще видите критериите малко по-нататък в статията.

Рисувате вътре или навън?

Ако най-често работите в ателието си или в някое друго работно пространство, можете да изберете статив с вид на буквата Н. Те са изключително стабилни стативи, най-често са направени от плътно дърво, което ги прави тежки. Такива обикновенно са високи или могат да се регулират на различни височини. Всичко това гарантира качество на вашата работа, но и значи че преместването на статива няма да е никак приятно. За тези които рисуват сред природата, или изобщо навън, има прекрасно решение – преносими стативи, които са направени леки, изработени от дърво или метал, леко се настройват, а доста често имат и място да оставите другата част от оборудването. Не рядко външните стативи имат стойка, изработена да се пригоди към всеки терен и да осигури стабилност.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Нашите Препоръки
ДЕТСКИ СТУДЕНТ
ПРОФИ ВЪНШНИ
Статив за деца SZ1-M Акедемичен статив SZ4 Художествен статив Madrid Външен статив
Royal

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

В случай че най- много рисувате или чертаете модели в затворени пространста, добре ще ви се отрази статив във вид на буквата А, или още по-добре лек статив на три крака, който лесно да събирате и премествата,а дори и да носите. Вторият вид ще ви бъде по-удобен ако правите само скици на хартия, тогава не ви в нужна голяма стабилност.

Колко място имате?

Ако работите вътре, а не навън, и сте любител или начинаещ, размерът на работното място може да бъде много важна. Стативи с форма Н са идеални за работа на закрито, но и изискват идеални условия – преди всичко им трябва много място. Ако неможете да си го позволите, все пак можете да намерите статив, който идеално да приляга на вашия работен режим и не заема много място. Прекрасно решение са стативите за маса. Можете да ги намерите като мини вариант на стативите с форма Н, но са много по – малки и са предвидени да се поставят на маса. Повечето стативи, когато не ги използвате, могат да се съберат и приберат, така че да използвате масата за други цели.

 

 

Колко големи платна използвате?

За съжаление, когато въпросът е в големината на платното, няма много резервни варианти. Ако вашите творби са предимно на платна с големи размери, най-добри, да не кажем и единствени като вариант са стативите с форма на буквата Н. Само той може да е достатъчно стабилен, но и сам по себе си е достатъчно голям и приспособим. Ако рисувате на платна с малки размери, можете да изберете било кой друг (по-ефтин) вариант.

Какво е още важно и какво още има?

Съществува голяма гама от стативи, чиято единствена функция е да поставите вашите вече готови творби. Това са често изключително красиво направени стативи, които можете да изберете по това дали дизайна им ще е подходящ за интериора ви или колко лесно преносими са, или даже това колко платна едновременно може да поставите. Имайте предвид това че сигурно не са удобни за ги използвате докато рисувате.

 

Разбира се съществуват и стативи за деца. Тяхната цел, да те са за малки творци, то е ясно показано, за вас остава само да изберете кой е подходящ на вашия малък Дали.

 

 

Художествените стативи днес се правят в много бои, дори и тяхната функция да не е декоративна. Не позволявайте това да ви сломи и да незнаете какво да правите. Ако искате ващият статив да приляга на интериора, то е прекрасно че имате избор, но ако това не ви интересува, производителя ви е осигурил модела, които сте избрали да е в неутрален, основен цвят, близък до дървото, от който е направен. Освен това, не е лошо да вземете предвид дали статива е вече не е третиран с масла, ако пожелаете сами да го пребоядисате или да го украсите с някоя друга техника подобна на декупажа.

 

 

Ако се замислите добре за отговори на подзаглавията, без проблеми ще намерите правилните решения за това, какви трябва да са характеристиките на вашия статив. Когато намерите подходящ външен вид и материал, време е да видите и потрфейла си. независимо дали ви е нужен модел, който е скъп или някой което по икономичен, сигурно е че ще намерите нещо достъпно за вас, защото всеки вид има по - ефтини и по – скъпи модели. Не спестявайте средства и погледнете на статива като инвестиция за бъдещи успехи на вашите творби. Винаги имайте на ум да това което най-много засяга цената на статива е не неговото качество, а неговите възможности.

Created by the system www.fast-webshop.com

YWFmY
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата