Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Дали знаете всичко при избор на четки за маслени бои?

14.02.2018

Дали знаете всичко при избор на четки за маслени бои?

Професионалните художници, или поне повечето от тях, без много да мислят ще ви кажат че четките за рисуване са най-важния инструмент на един художник. Без заобиколки,всички те ще ви кажат, че няма две мнения по въпроса. Същите тези художници, най-често рисуват с масла на платно, та е редно да се отговори на въпроса кои са четки необходими и подходящи за да покажете своя талант с маслените бои..

 

 

Еластичност и стабилност

Добрата четка преди всичко ще запази своя първоначален външен вид и докато има боя върху себе си и след всяко следващо движение, тя трябва да възвръща в този вид, затова трябва да има здрава влакнеста структура,но в същото време и еластичност. Това е характерно преди всичко за четките с естествен косъм, заради което са и по-предпочитани от тези с изкуствени.

 

 

Разбира се има и четки с изкуствени косми, които могат да отговорят и на това питане. Лесно ще ги познаете - производителят ще напише че са изкуствени, но подходящи и за маслени бои.

Естествени или изкуствени косми

По-горе написаният критерий е най-важният и продукти, които не го покриват, естествено не могат да се използват, но следващо по важност, което трябва да знаете е какъв вид косми са ви необходими за вашите щрихи. Четките с естествени косми обикновенно се правят в два типа: от остри и къси четини, най-често от косми на диви прасета и с дълги и меки косми, най-често от самур. Четините от дивите прасета са най-добри с големина 1,5см и по-голяма и се използват за да започнете своето произведение. Съществува възможност да нарисувате и цялата картина използвайки само тези четки, но ако искате по финни движения, тънки линии, да нарисувате детайл, особенно някой малък, ще ви потрябва четка с косъм от самур. За това трябва да се консултирате с описанието на продукта - някои четки с косъм от самур се произвеждат за водни бои, а това означава че не отговарят изобщо за маслени, защото нямат необходимата еластичност, спомената по-горе.

 

 

Трябва да отбележим че има много производители които предлагат четки с косми от други животни (например пони) или изкуствени влакна (найлон) предвидени за масла на платно, на по-ниски цени. Не трябва да подценявате тези продукти, могат да бъдат изключително добре направени и следователно добри заместители. Но ако нямате време и пари да проверявате - вземете провереното, а това са самура и дивото прасе.

Дължина на дръжката

Докато при рисуването с акрилни бои дължината на дръжката е от въпрос на избор и навик на художника, а при рисуването с акварели се препоръчва къса дръжка за да можете лесно да контролирате потока и изтичането на боя на подложката, за маслените бои се препоръчва дълга дръжка поради много обективни причини. Когато рисувате с маслени бои, четката е в хоризонтално положение, а подложката във вертикално, така че дългата дръжка ви позволява да поддържате равновесие докато рисувате, движенията ви ще са сигурни и лесно ще постигнете желания ефект.

Форма на космите

Що се отнася до вида на четката, вашият избор не трябва да се съобразява с техниката, по-точно на маслените бои, а на движенията, линиите и формите които искате да видите на платното.

  • • Прави четки (космите са разбира се, право отрязани, може да се каже че са във вид на правоъгълник) са най-продуктивни при всяка техника, а също така и при маслените бои. Отработена ръка, с помощта на техните влакна лесно ще направи и широки и тънки линии, а даже и триъгълни движения. Така че четка с такъв вид използвайте най - вече при запълване на големи повърхности с боя или за преминаване от една повърхност към друга.

  • • Кръгли четки (имат кръгли, а понякога и малко заострен връх) използват се за тънки линии, за рисуване на детайли или попълване на малки повърхности с боя. Някои, със сигурност висококвалифицирани художници, успяват с тези четки да нарисуват целия диапазон от линии до положение, в което не е необходимо използването на други четки. Без значение че техните възможности са за похвала, може би не е добра идея така да ограничавате себе си.

 

 

  • • Четки Котешки език ( подобни са на правите четки, но крайщата им са заоблени, подобно на език на котка, заради което са получили името си) на платно имат така наречения калиграфски ефект, а са добри и когато искате движенията ви да се виждат ясно. Недостатък при рисуването с маслени бои е в това че по повърхността си тези четки могат да нанесат голямо количество боя, но също така и да отнемат, така че необходимо малко тренировка.

  • • Филберт четки (когато правата и кръглата четка имат дете, то това дете е Филберт четката) с овален облик, а такива са и движенията, можете да ги използвате когато искате нежни движения от тези които несвикнат да използват правите четки.

  • • Когато е необходимо да свържете две различни текстури, най-подходящи ще са ви ветрилообразните четки (самото им име говори, приличат на ветрило).

Големина

Големината на четките също независи до самата техника. Въпреки че трябва да бъде нещо много конкретно, защото е въпрос на числа, не съществува стандарт, а всеки производител има свои големини зад които са скрити различни реални размери. Най- често размерът се определя от ширината и дължината на космите и големината на държача за космите. Дори и когато има стандарт в отбелязването на големина, професионалистите не се съгласяват с това коя големина отговаряща или необходима.

 

 

Едно от преобладаващите мисления е да трябва да се определи златна среда, свързана с някаква средна стойност големина, с която с малко упражнения ще постигнете и дебели и тънки движения за които сте мислили че е трябвало да използвате друга четка. Друг интересен начин да определите размера на четката е спрямо големината на платното. Колкото по-голямо е платното, по - точно повърхността в сантиментри която трябва да покриете, толкова голяма нека да бъде в сантиметри и вашата четка. Най-добър вариант е може би да проучите възможностите си и да пробвате различни големини.

 

 

Изключително важен елемент свързана с четките който рисувате маслени бои е тяхното почистване. Изборът на подходящите четки не е лесен и затова трябва абсолютно да се посветите на тях, когато ги изберете, трябва да им посветите цялото си внимание докато ги почиствате и съхранявате. Този процес не е сложен, изисква се само време, търпение и внимание, затова ще се съсредоточим върху него следващата седмица.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

ZThjMjU
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата