Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Как да изберете с какви бои да рисувате

13.12.2017

Как да изберете с какви бои да рисувате

Този въпрос често мъчи както професионалисти, така и начинаещи художници. Няма категоричен и единствен отговор на този въпрос, но ето няколко насоки при избора на бои за рисуване. Ще ви посочим основните положителни и отрицателни характеристики на всяка техника. Където откриете баланса между „за“ и „против“, ще изберете правилните за вас бои.

 

 

Невъзможно е да се обобщи. Разбира се избора на бои с които един художник ще постигне максимума зависи както от неговите умения и усвоеност на техниките, така и от неговото търпение и личните му характеристики. Например, ако сте перфекционист и ви пречи безпорядъка, малко е вероятно да ви харесат бои, с които ще изцапате целия простор докато рисувате с тях. Освен това имайте предвид и за кой са предназначени творбите ви. Различните бои и техники предизвикват различни емоции.

 

Като цяло водните бои в повечето случаи се използват за създаване на по – мътни и приглушени картини. С тях ще предизвикате правилните емоции ако ги използвате за да нарисувате пейзажи, на които вали например. Когато такива пейзажи са направени добре дори можем да осетим хладнината и влагата, нали? Маслените бои от своя страна, в ловки ръце могат да покажат форми с ясни линии, които ни въздействат богато и сияйно. Каквито и емоции да искате да покажете в детайли, няма да сгрешите ако изберете маслени бои. Акрилните бои са нещо по средата. За някои златна, за други не съвсем. Отново, основна е техниката на художника - дали ще успее да извлече максимума от акрилните бои, ще ги доближи ли до харектера на водните или на маслените бои.

Водни бои

Като първо предимство на водните е тяхната цена. Те изобщо не са скъпи. С тях можете да запълните големи повърхости, за които не се изисква 100% покритие. Друго, което е от голяма важност, е че съхнат сравнително бързо.

 

 

От друга страна, това което е техен недостатък е техниката за нанасяне - на теория е много лесно, но на практика трябва много тренировки и талант. Когато говорим за недостатъци не трябва да забравяме и това че грешките допуснати при рисуване с водни бои трудно се поправят,а творбата е изключително крехка - една капка вода може да съсипе детайл, по който сте работили с часове.

Ако сте търпеливи, талантливи и готови да се осъвършенствате, докато спрете да допускате грешки, ще бъдете възнаградени с прелестни творби, които ще са бързо сухи и готови да бъдат представени на публика.

 

Нашите Предложения
ДОБРО ПО-ДОБРО НАЙ-ДОБРО

Водни бои UMTON

Водни бои LOUVRE

Водни бои St Petersburg

 

Маслени бои

Ако потърсите информация за това кой е използвал маслени бои, вероятно ще попаднете на множество известни художници от Ренесанса та до днес. Картини, нарисувани с маслени бои, се характеризират с тяхната трайност, да не кажем вечност. Също толкова част от характеристиката на боите е възможността за прецизност в детайлите и контрастта между светло и тъмно. Светлината се отразява през слоевете боя и се получава ефект на дълбочина. Тъй като говорим за дълготрайност на цвета и че е почти вечен, сушенето му не е бърз процес. Маслените бои съхнат от 6 месеца до почти година понякога. Може би художниците по време на Ренесанса са имали време да чакат съхненето на маслените бои, но в 21 век всичко бърза, дори и изкуството. Има и практически отговор защо е недостатък бавното сушене на маслените бои - всичко може да се случи с картината докато боята изсъхне напълно - може да падне прах, някое насекомо или да я пипне някои.

 

 

Трябва да споменем че след използване на маслени бои, четките и аксесоарите внимателно се почистват с препарати, които невинаги са добри за здравето ни. И все пак, ако имате подходящо място за сушене и не бързате с показването на произведенията си, можете спокойно да пренебрегнете негативите и да изберете тези бои.

 

Нашите Предложения
ДОБРО ПО-ДОБРО НАЙ-ДОБРО

Маслени бои Solo Goya

Маслени бои St Petersburg

Маслени бои Royal Talens

 

Акрилни бои

От една страна, подобно на маслените бои, акрилните са идеални за детайли, а от друга- лесно се използват. Правят се на водна основа и лесно се чистят, което ги прави идеален избор за начинаещи художници, които правят множество грешки. Но никой не е съвършен, тези бои могат да съдържат различни отрови в пигментите си. Бързо изсъхват, това да, но слоевете акрилна боя поради това невинаги се задържат един върху друг. Незнаем и колко ще издържат и самите творби, нарисувани с акрилни бои. Все пак те са факт само от 50 години

 

 

Нашите Предложения
ДОБРО ПО-ДОБРО НАЙ-ДОБРО

Акрилни бои Solo Goya

Акрилни бои Louvre

Акрилни бои Amsterdam

 

След всичко изписано, най- лесният избор на вид боя е пробата. Нека всичко това ви служи като основа при избора на боя. От решаващо значение обаче е вие какво чувствате. Например, може да не сте перфекционист, но ще станете,защото водните бои превръщат вашите рисунки в изкуство.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

OGQ2O
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата