Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

6 неща, които съсипват четките!

24.06.2021

6 неща, които съсипват четките!

Какво най-много вреди на четките? Как им намаляваме трайността?

Какво най-много вреди на четките? Как им намаляваме трайността?

Това са някои от първите неща, които ще ви научат в художественото училище или в работилница защото - без инструмент, няма занаят. Първият съвет е, че трябва да пазим четките - най-дребната и най-важна част от инструментите!

Не оставяйте четките във вода

Космите на четките са захванати с лепило и натиск, обикновено имат дървена лакирана дръжка и метален държач за космите. Нито лепилото, нито метала, а нито дървото не са толерантни към дългото стоене във вода. Така че ако вашата четка прекара няколко часа потопена във вода лакът от дръжката ще се олющи, лепилото ще се отпусне и космите ще започнат да отпадат, а металът може да ръждяса. Същото е в сила и за терпентин, освен това той е разредител, така че вредата ще стане за много по-кратко време. Ако по някаква причина оставяте четки във вода или терпентин, нека бъдат потопени само космите, до металната част.

Никога не оставяйте четките неизмити

Донякъде е добре боята да изсъхне след рисуване с темпери или акварелни бои. Но ако маслени или акрилни бои изсъхнат върху четките можете веднага да ги изхвърлите, защото няма да могат повече да се измият. Наш съвет е когато нямате време да измиете внимателно четките, поне да премахнете боята от тях с кърпа, а след това да ги замотаете във фолио. Така могат да останат няколко часа, до първа възможност да се измият. Наистина, съществуват начини изсъхналата боя да се разтвори, но четката никога неможе да бъде онази старата след такова третиране.

Не измивайте четките с вряла вода

Бъдете пъргави, измийте четките веднага след рисуване, но никога с вряла вода. Причината за това е отново лепилото, което под врялата вода ще омекнее и отпусне. Не искате космите да падат навсякъде върху картината. Използвайте хладка вода и сапун ( предварително и терпентин, ако става въпрос за маслени бои). 
Недей след измиване да изсъхват обърнати нагоре. Причина? Водата се намира във върха на четката и ще започне да се стича в металната част и към дървената дръжка. Знаете вече, че на нито една част от четката няма да и бъде приятно. Най-добре е да се изцеди водата от космите колкото е възможно, а след това да поставите четките върху кърпа или кухненска хартия и така в хоризонтално положение да ги оставите да изсъхнат. Или използвайте някой от онези поставки за четки.

Не ги съхранявайте обърнати надолу

Когато четките са измити и сухи, трябва да ги оставите до следващата употреба. Но не както и да е! Можете да ги съхранявате в хоризонтално полужение или в съд (както обикновено правим), но никога така че космите на четката да са обърнати надолу, а винаги с върха нагоре.Ако четката е подпряна с космите към дъното на съда, натиска върху космите ще ги деформира трайно, особено когато говорим за фини естествени косми. Така ще имате и повече прегледност и по-лесно ще намерите четката, която търсите.

Created by the system www.fast-webshop.com

NTVmZDRmMT
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата