Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

5 трика как да не похабяваш боите

01.07.2021

5 трика как да не похабяваш боите

Как се пестят боите за рисуване? Как с малко боя да нарисуваш по-голяма картина?

Как се пестят боите за рисуване? Как с малко боя да нарисуваш по-голяма картина?

Не пести на бои, дай на картината си толкова, колкото търси, защото само така ще постигнеш добри резултати. Но недей да похабяваш боите.

Затваряй тубата с боя

Дали е необходимо това изобщо да го пишем? Акрилната боя изсъхва чрез изпаряване на водата и ако оставиш тубата с акрилна боя отворена, за няколко часа боята в нея вече няма да бъде течна - ще изсъхне. А след като изсъхне такава боя е възможно да бъде разредена само с ацетон или подобни разредители. С други думи - ще бъде неупотребима и ще я хвърлиш. Маслената боя изсъхва много по-бавно и ако не затвориш тубата вероятно само върха на боята ще изсъхне и когато свалиш тази "тапа от суха боя" вътре всичко ще бъде наред, но все пак внимавай.

Внимателно с изтискването на боите

Сложи на палитрата толкова боя, колкото ти е необходимо за следващият половин час работа, ако става въпрс за акрилни бои. Защото на акрилните бои е необходимо толкова време за да изсъхне, а когато изсъхне няма да можеш да я използваш повече. Ако става въпрос за маслени бои - можеш свободно върху палитрата да подготвиш бои, които ще използваш през целият ден. Това е една от причините, художниците да обичат маслените бои.

Пръскай с вода боите върху палитрата

Много художници използват този трик, за да запазят свежестта на акрилните бои върху палитрата. Просто в спрей налей вода и на всеки 5-10 минути пръсни палитрата. Разбира се това важи само в случаите когато използваш бои, които се разреждат с вода! В никакъв случай ако става въпрос за маслени бои.

Как да смесваш боите?

Когато смесваш нови нюанси от няколко бои винаги е по-мъдро да добавиш към светлата боя тъмна, така че накрая да не ти остане на палитрата огромно количество боя, която не ти трябва. На пример, ако искаш светло сиво, незапочвай да добавяш към черното - бяло, а обратното.

Запази боите от палитрата

Не хвърляй смесените нюанси, а ги опаковай в бурканчета и използвай за рисуване или поне за основа на следващата картина. Каквито и да било съдчета или пластмасови чаши, които можеш да затвориш с прозрачно фолио, ще бъдат ок. Важно е само боята да не бъде в досег с въздуха. Стреч фолио можеш да използваш и за да покриеш цялата палитра, когато правиш пауза по време на рисуването.

Created by the system www.fast-webshop.com

YjE1NmY
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата