Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Знаеш ли какво е теория на цветовете?

29.07.2021

Знаеш ли какво е теория на цветовете?

Знаете ли за теорията на цветовете и цветното колело [color wheel]? Какво е теория на цветовете? Как се е появило колелото на цветовете?



Исак Нютон направил колело още през далечната 1706 година. С известния си експеримент с пречупването на светлината през призма Нютон обяснил как цветът всъщност е свойство на самата светлина и че не е характеристика на обекта.

Това означава, че обектите нямат свои собствени цветове. Когато светлината попадне върху обект, тя поглъща една част от светлината и отразява една и само онези "цветове", които се отразяват, достигат до окото.

Интересна е тезата, че изобщо не е задължително всеки от нас да вижда светлината от един и същи цвят. Ако мислим в тази посока, стигаме до извода, че светът може да не изглежда еднакво във възприятието на двама души ...?

Лилаво - кралският цвят?

Персийският крал Кир Велики е избрал лилава туника за свое кралско облекло.
Някои римски императори забранявали, със смъртни заплахи, на обикновените граждани да носят лилави дрехи.
Владетелите във Византия са носили лилави одежди и са подписвали своите укази с лилаво мастило.

Защо?

В продължение на векове лилавият цвят можел да бъде получен само във финикийския град Тир и бил получаван от специален вид охлюв. Било необходимо да се счупи черупката на охлюва, да се събере лилавата слуз и да се изложи на слънце за определен период от време. Около 9000 охлюви били необходими само за един грам боя. Било толкова рядко, че струвало почти колкото златото.

Дългата традиция продължава и през Средновековието, така че в голям брой картини могат да се видят владетели и царе с униформи, които имат поне някои лилави детайли. Франкският крал Карл Велики е коронясан за император, облечен в лилаво, а през Средновековието, поради проблеми с доставките на кралско лилаво през 1464 г., папа Павел II издава указ, в който кардиналите сменят цвета на дрехите си от лилав на днешния червен , а низшите духовници носят лилаво, но в значително по-евтините нюанси, които били на разположение - което остава правило и до днес.

Цветът става достъпен за всички едва през 1850 г., когато първите синтетични бои пристигат на пазара.

Какво е хромотерапия?
Цветна терапия [hroma (gr.) - цвят]

Вярвате ли, че някои цветове могат да помогнат на тялото ни да се самоизлекува? Хромотерапията ни уверява в това, че цветовете влияят върху нашето разположение, на физическото и психическото състояние, а заедно с това и на нашето здраве. Това вероятно датира още от староегипетските лекари.

Например:
Лилавото - успокоява и лекува стрес и безсъние
Белият цвят е като седатив
Интензивно синият лекува депресия
Жълтата стимулира храносмилането и засилва апетита
...

Ако сте се питали на кой първо му е хрумнало да смесва две бои - гръцкият философ Платон е всъщност първи открил, че смесвайки два цвята можете да получите трети.

Сега това ни изглежда съвсем нормално нещо, но ако се върнем много години назад и се сетим, че всяки един цвят са получавали от сух пигмент, а пигментите са получали след дълги и трудни процеси не е чудно защо толкова време е било необходимо да сванат смесването.

Човешкото око различава най-много нюансите на зеления цвят.

Това вероятно е и една от причините защо имаме най-много зелени нюанса в предложенията ни.

А това е и причина защо очилата за гледане в тъмното са точно със зелен цвят.

Created by the system www.fast-webshop.com

MzAwYjI1O
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата