Използвайки нашия сайт, вие приемате някои бисквитки да бъдат изтеглени от вашия браузър и устройство.

Menu

 
Reels Image

Всичко което трябва да знаете за професионалния течен

28.11.2020

Художествените медиуми са били наша тема и преди, писахме, и много от вас се съгласиха с нас, че те изобщо не са лесна тема, че те изискват опит и търпение. Също така, по този повод, отбелязахме, че художествените медиуми,се използват и са необходими на онези, които рисуват с маслени бои.

Този път искаме да ви обърнем внимание на съвсем друг вид медиум. Liquitex pouring medium - професионален течен медиум, който се използва с акрилни бои, а нейните специфични ефекти правят произведенията, създадени с използването му в практически отделна категория. А именно акрилните бои, които са в контакт с него, стават изключително течни и се разливат върху основата и се смесват. Той е идеален за абстрактни изображения, но и за мраморен ефект.

Начин на нанасяне

Този медиум е най-практично да смесите с акрилни бои и да изсипете в отделни съдове. Препоръчва се да ги смесите в съотношение една чашка медиум и една супена лъжица боя. Ако това кулинарно упътване ви е малко несигурно, ще ви бъде малко по ясно ако ви кажем че една супена лъжица е около 15 мл и представлява 1/16 чаша. Разбира се можете да намалите или увеличите количеството, това зависи от съда в който ще смесвате боя и медиум, но се постарайте да остане в тези размери, за най-добър ефект. Сместа е идеална да изсипете в бутилки, които имат апликатор отгоре, като пипета. Боите за основа можете да нанасяте една върху друга или една до друга, а след това да ги разлеете още повече в помощта на пръчка или клечка за зъби например за прекрасни ефекти.

Ако формата и условията Ви позволяват, първо можете да нанесете по-голямо количество медиум върху основата, а след това да добавите боя и да ги смесите върху самата повърхност. За това ви е необходимо да имате възможност да предотвратите изтичането на медиума от основата, което не винаги е възможно. Можете да пробвате да поставите дървена рамка или да изберете основа, която по някакъв начин е оградена сама по себе си - например дървен поднос, който има нещо като ограда, ще бъде идеален за поддържане на медиумите на място. Достатъчно количество медиум в този случай е това, което покрива цялата повърхност равномерно. След това можете да накапете боите на повърхността с помощта на дървени пръчки или клечки за зъби. Можете да ги капете от палитрата, а можете и да ги смесвате в по-малки количества с медиумите и след това да ги нанасяте.

Подходяща основа

Тъй като този медиум се използва в комбинация с акрилни бои, почти всяка основа ще е подходяща. Сред художниците любима основа са дървения панел и разбира се платното. Боите както казахме вече, се разливат върху повърхността, и затова е необходимо добре да защитите масата на която работите, можете например да я покриете с найлон. Също така, благодарение на това преливане, художниците предпочитат панели с по-голяма дебелина и платна с необичайна дебелина на ламелите, а именно, най-често се използват платна с дебелина от 6 см. Въпреки това, използването на тази техника с акрилни бои и медиуми не е нещо, което само професионалните художници трябва да използват, затова е много лесно да се използва за украсяване на някои предмети, за които обичайно се използва декупажната техника - вече споменахме подноса, а може да се каже например като основа да се използват и дървени кутии. Във всеки случай, няма съмнение, че ефектът върху дървото ще бъде блестящ, а подходящата основа е и стъклото, както и много други повърхности. 

Професионалните художници ще подчертаят, че е необходимо повърхността, върху която работите, да бъде напълно равна и дори да не е леко извита. Много е важно, много от тях са съгласни, да можете да контролирате разливането, затова трябва да е равна. От друга страна, любителите ще бъдат единодушни, че няма никакво значение и че повърхността не трябва да бъде толкова виновна, че боите се разливат на едната страна (освен ако това не е целта, разбира се), но малкия наклон няма да навреди, може би крайния резултат ще бъде още по-красив. От вас зависи да се намерите, а и да прецените с кое сте съгласни.

Добре е да знаете че когато нанасяре боите на основата, можете да ги оставите малко да изсъхнат за кратко, а след това да добавите още боя, за по-добър ефект. Повърхността определено ще изглежда като че ли е мокра, а когато напълно завършите, повърхността защитете с акрилен лак. Течният медиум иначе не образува мехурчета и пукнатини при нанасяне, не жълтее и неправи боите безцветни. След изсъхване е водоустойчив.

 

Created by the system www.fast-webshop.com

YmExMWRhN
Популярни продукти
Накратко: 0
Всичко в кошницата
Подарете си творческа изненада
{IMAGE}
{NAME}
В наличност Номер: {NUMBER} Цената: {PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
В наличност Номер: {SECOND_NUMBER} Цената: {SECOND_PRICE} лв
-
1
+
Добави в кошницата